Cirkus Kanutski – Jubilæumsbog

Cirkus er kedeligt

Jeg er egentlig ikke den store fan af cirkus, og har aldrig rigtigt været det. Det har altid forkommet mig langtrukkent og lidt for prætentiøst.

Det er dog noget helt, helt andet når det kommer til Cirkus Kanutski. Jeg ELSKER Kanutski. Det er et helt fantastisk projekt.

For dem der ikke ved det, er Cirkus Kanutski et børnecirkus – Lavet af unge fra Gribskov Ungdomsskole. Kanutski startede i 1973 som et arrangement til Helsinge byfest, og voksede sig større og større gennem årene.

Jeg blev selv en del af den store Kanutski familie som 13 årig, da jeg gik i Helsinge Ungdomscenter, og her havde en kammerat, der meldte os til alt. Også til Kanutski – og selv om jeg ikke rigtigt vidste hvad det var, så var jeg klar da sommeren oprandt, og vi rykkede i “hullet” på festpladsen ved Helsinge hallerne. Min første opgave i cirkus var som videomand, men allerede året efter blev kamera og stativ skiftet ud med store sko og rød næse, da jeg kom i mangen som artist. Siden har jeg fungeret som Journalist på Dagbladet Savsmuld, som fotograf, rekvisitør, instruktør assistent, forfatter, cirkustjener, kioskmedarbejder og instruktør. Altså lidt over det hele i snart 40 år.

Bogens tilblivelse

I februar i år, blev jeg så bedt om, at lave en bog om Kanutski, i anledningen af sæson nr. 50. Det var lidt i sidste øjeblik, og jeg ville gerne ha’ haft mere tid, men sagde dog straks ja, da det nærmest var et drømmeprojekt.

På et meget tidligt tidspunkt i forløbet, havde jeg format og design på plads, og herefter var det mere et spørgsmål om at indhente materiale, finde billeder, scanne fotos, lave grafik, sætte op, rette til osv.

Første del af bogen er skrevet af vores tidligere ungdomsskoleinspektør Verner Bak Madsen. Han udgav løbende jubilæumshæfter, og to af dem var jeg faktisk med til at lave ved vores 20års- og 25års jubilæum. For at kunne nå at blive færdig, tog jeg beslutningen om at beholde hans materiale, og så supplere med små “nedslagshistorier”, og de resterende 25 år.

De to største opgaver i dette projekt, var nok at finde det supplerende materiale til den eksisterende tekst, plus at finde og scanne alle de mange fællesfotos som ligger bagerst i bogen. Det var hele tiden min plan, at disse billeder skulle med, for det var vigtigt for mig, at alle der har været med i Kanutski på et eller andet tidspunkt, på den måde var repræsenteret i bogen.

Her er lidt ting som jeg har fundet frem undervejs. Ikke alt er der blevet plads til, desværre. Det kommer måske med en anden gang.

Jeg er, rent grafisk, kommet vidt omkring. Ud over almindelig retush-arbejde på scannede billeder og grafik, har jeg benyttet 3D grafik som jeg har lavet i Blender. Jeg har skitseret og rentegnet i Adobe Illustrator. Har foto manipuleret og farverettet i Adobe Photoshop og meget mere.

Det har været en stor og spændende udfordring, som jeg er super glad og beæret over at ha’ fået. Jeg håber bogen lever op til din forventning.

Undervejs har jeg forsøgt at registrere og filme hele processen. Det er der kommet disse 10 små film ud af, som løbende er blevet offentliggjort på Facebook og Instagram. Hvis ikke du har set dem der, har du muligheden for at se dem nu.

 

 

Nu er bogen så færdig, og du har mulighed for selv at købe den.
Den er sat til salg på Gribskov Ungdomsskoles hjemmeside, og du kan finde det direkte link her – Køb Cirkus Kanutskis jubilæumsbog.
Du kan også hente et eksemplar i Bog og Ide i Helsinge. Bogen koster 275,- kr. Den er på 204 sider, med masser af billeder og små gode historier. Det er det hele værd.